Деловая сеть Запорожье
Компании:3 580
Товары и услуги:254
Статьи и публикации:24
Тендеры и вакансии:5

Вирощування соняшнику. науковий підхід
Информация может быть не достоверна

Вирощування соняшнику. науковий підхід
15.12.2014
Ефективні агротехнології: сучасний підхід, класичні постулати

Що впливає на урожайність? Чи достатньо вибрати дорогу селекцію? На скільки допоможуть відомі пестициди?  - Відповіді на ці запитання знайшли сільгоспвиробники Дніпропетровської області на семінарах «Ефективні агротехнології: сучасний підхід, класичні постулати», що відбулись 4 та 11 грудня 2014 року. Організатором заходів виступила група компаній «Полетехніка».

Вовчок – найбільша загроза для соняшнику у південних регіонах

Першим виступив представник компанії  LimagrainМихайло Можаренко і одразу звернув увагу на головну проблему південно-східного регіону – посушливий клімат і загрозу ураження соняшниковим вовчком. Хоча на сьогодні вже також уражені частково Кіровоградська і Харківська області. Відомо, що втрати від вовчку можуть складати до 100% урожаю.

 

«Враховуючи поширений у південних регіонах трьох-пільний сівообіг «подсолнечник-соняшник-семечка», - як зауважив Михайло, - «ризик загрози значно підвищується».

 


Головними засобами боротьби з вовчком є :

 

 

  • Генетичний захист – створення стійких гібридів,
  •  Хімічний контроль – технологія Clearfield®,
  • Технологія вирощування –  суворо  дотримуватись  сівозміни, проводити глибоку оранку з оборотом пласту.

 Раси вовчка в Україну попадають як із заходу, в першу чергу - Румунії, так і зі сходу -  Росії. На території України відбуваються мутації і з’являються абсолютно нові раси. Для того, щоб вивести новий стійкий гібрид необхідно до 6 років. Але компанія Limagrain займається селекціонуванням в багатьох регіонах планети і здатна швидше реагувати на потреби ринку. 

На сьогодні  Limagrain найкращим чином вирішує проблему ураження вовчком та пропонує гібриди стійкі до 7 рас!!


BASF – ефективний контроль широкого спектру

Одним із шляхів боротьби із вовчком – є системаClearfield®, при якій використовуються гібриди соняшнику Limagrain, стійкі до гербіциду Євро-Лайтнінг. Цей препарат контролює бур’яни протягом усього вегетаційного періоду.

Олександр Хаустов, представник компанії BASF, надав рекомендації щодо ефективного застосування  гербіциду Євро-Лайтнінг:

 

  • Оптимальний контроль бур’янів- при ранньому післясходовому внесенні,
  • Обробка у фазу 2 – 4 листків у соняшника – 100% ефективність проти вовчка,
  • Злакові 2 - 3 листки, дводольні 2 - листки бур’янів,
  • При оптимальних сроках внесення гербіцида забезпечується надійний контроль вовчка.

 

Ефективні агротехнології: сучасний підхід, класичні постулати

Технології ідуть вперед як в області високопродуктивного насіння, так і в сфері захисту посівів. І вони справді мають такий потенціал. Але практика показує: якісне насіння та ЗЗР – складова необхідна, але недостатня.

Що ж впливає на врожайність? Що є запорукою розкриття потенціалу рослини?


Представник ГК «Полетехніка» - Вчений агроном Сергій Приказюк на конкретних прикладах пояснив причини недобору врожайності. Наведемо тільки деякі з них:

«Підніміть ще старі підручники з агротехнологій, там чорним по білому написано, що грунт має бути готовий до посіву», - зауважує Сергій. Глибокий посів у холодний грунт є поширеною помилкою. Рослина витрачає більше часу і сил, щоб вийти на поверхню,  крім того, піддається ураженням захворювань. Звісно що вже свій потенціал така рослина втратила.

На полях з нерівною поверхнею страждають посіви у його верхній частині. Через погане копіювання поля сівалкою висів відбувається на більшу глибину.

 

  

Плужна підошва - це ущільнення грунту, яке перешкоджає розвитку кореневої системи і порушує водно-повітряний режим живлення рослин. Виникає в результаті роботи важкою агротехнікою.

Методи боротьби: обробіток на глибину, що дозволяє зруйнувати переущільнений шар, а також зяблева оранка



 




Суцільні або макро-просіви – відсутність висіву одним чи декількома висіваючими апаратами або всієї сівалкою під час руху.







Мікропросіви - відсутність одного або декількох насіннин на їх розрахунковому місці.








Двійники – дві і більше насіннин, що розташовані в одному гнізді. Приточному висіві двійники недоотримують вологи та живлення через зменшення площі живлення. Врожайність через двійники зменшується на 20-35%.







Загущенність. Загальна помилка виробників - це порушення рекомендованої норми висіву насіння, якої вимагає гібрид. Дуже часто виробники бажають виправити агротехнічні помилки (неякісний обробіток грунту, міжрядні обробки і т.д.) за рахунок збільшення норми висіву. Але занадто загущені посіви соняшнику в деяких випадках можуть викликати подовження і нерівномірний ріст рослин, а іноді навіть привести до вилягання.






Зазначимо, що всі приклади наведені з якісними дорогими гібридами. Але запорука високої врожайності, виявляється, не тільки в них.

 

Гібрид має певний потенціал, та чи розкриється він чи ні, залежить ще від багатьох факторів.


Ми розглянули деякі чинники врожайності, загалом повязані з готовністю самого грунту, його обробітку, якості і точності висіву. Отже, якісна підготовка грунту, використання сівалки з великою точністю висіву, можливістю контролю процесу -  ще одна важлива і необхідна складова розкриття потенціалу врожайності гібриду. 

посмотреть все (2)

Другие статьи и публикации компании:

9 вересня відбулась визначна подія в сфері аграрного сектору України: «Агро-Фестиваль 2014» від групи компаній «Полетехніка».
03.10.2014
Информация о продавце
Поставка сельскохозяйственной техники, посевного материала, средств защиты растений, гарантийное и послегарантийное обслуживание техники, продажа оригинальных запасных частей.
×